Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is het gebruik van trance door een hypnotherapeut om te komen tot verandering van gedrag en van gevoel. De hypnotherapeut maakt gebruik van hypnose om jouw interne hulpbronnen aan te boren en te activeren om tot genezing te komen.

Waarom werkt het dan? Het werkt omdat jij in de hypnotische trance de beperkende denkwereld, waarin jij leeft, gaat loslaten. En tijdens de sessies zullen we jouw denkwereld gaan herkaderen zodat jouw denkwereld jouw doen en laten niet meer zal beperken of hinderen. Je zult de wereld dan op een andere manier beleven en daar dan vervolgens op reageren.

Voorbeeld: je bent bang voor spinnen. Dit denkkader beperkt jou, omdat een doorsnee huis-, tuin- en keukenspin helemaal niet gevaarlijk is. Dus als jij een spin ziet denk jij: ik ben bang voor spinnen! Als jij nu dit denkkader kunt opheffen of verwijderen, dan is de angst voor spinnen ook weg! Het veranderen van dit verkeerde denkkader “angst voor spinnen” gaat het eenvoudigst in een hypnotische trance, omdat je dan toegang hebt tot al jouw hulpbronnen.

De effectiviteit staat of valt met jouw motivatie. Als jij niet in trance wilt, dan zal het ook niet lukken. Daarmee is gelijk gezegd dat hypnose zelfhypnose is. Ik kan je alleen maar helpen om in hypnose te gaan.

Hypnotherapie heeft jou veel te bieden. Zo kun je werken aan emotionele, psychische of lichamelijke klachten. Het is een manier om bewuster te worden van allerlei belemmerende en beperkende gedachten en gedragspatronen in jouw leven en om je daarvan te bevrijden. Hypnotherapie kan jou helpen meer balans en zelfvertrouwen te vinden en evenwichtiger in het leven te staan.

Soms heb je een periode in je leven waarin verdrietige gebeurtenissen zich lijken op te stapelen. Of waarin je te maken hebt met problemen die onoplosbaar lijken. Soms weet je dat deze gevoelens het gevolg zijn van specifieke omstandigheden, zoals ziekte, huwelijksproblemen of het verlies van een geliefde, maar misschien heb je ook geen idee waardoor jij je zo voelt. Wat je wel weet is dat je dit niet meer wilt, dat je zo niet door wil gaan.
Dan kunnen gesprekken je helpen om helderheid te scheppen in je gedachten en gevoelens. Dan kun je tot je eigen beslissingen  komen of zelfs belangrijke veranderingen in je leven doorvoeren. Ideeën, gedachten en gevoelens die je normaal misschien weg zou wuiven of afkeuren, kun je zo eens uitspreken en afwegen. Dit geeft opluchting en kan vage klachten genezen. Het geeft je de kans een nieuwe start te maken. Bij gesprekstherapie help ik je dus doordat we met elkaar praten. Zo krijg je dingen ‘op een rijtje’. Je krijgt meer zicht op problemen waarmee je zit. Je krijgt ideeën over oplossingen.